Džus je oblíbený nápoj dětí i dospělých. Je sladký a obsahuje spoustu vitamínů. Ne však vše, co se tváří jako džus, jím také skutečně je. Prozradíme vám, jak pravý džus poznat a podle čeho si ho můžete vybrat.
- Michaela, redaktorka Heureka.cz
- Doba čtení: 5 minut
Typy ovocných nápojů
Nektar
Nektar není džus. Obsahuje pouze 50% ovocné šťávy.
Chutný
Různé příchutě
Není to klasický džus
Obsahuje umělá sladidla
Džus z koncentrátu
Džus z koncentrátu vydrží i dlouhodobé skladování a transport ze vzdálených míst.
100 % šťáva z ovoce
Různé příchutě, ovocné i zeleninové
Ředí se vodou
Velmi sladký
Džus z lisované šťávy
Džus z lisované šťávy obsahuje pouze šťávu z ovoce a případně také konzervanty.
100 % šťáva z ovoce
Ovocný nebo zeleninový
S dužinou nebo bez ní
Pomerančové nektary, stejně jako džusy, se někdy také balí do kartonů, proto si je lidé v obchodě často pletou.
Podle čeho vybrat
Podíl ovocné šťávy
Abyste si mohli být doopravdy jistí, že kupujete džus, a nikoliv nektar nebo jinou náhražku džusu, musí nápoj obsahovat 100 % ovocné šťávy. Nektary jí obsahují jen 50 %, ostatní nápoje mohou mít podíl ovoce ještě nižší. Vyberte si proto džus i podle podílu ovocné šťávy.
Objem
Pořídit si také můžete malá balení do 3 dl, případně i výhodná velká, která mívají 1 l a více.
Složení
Džusy se 100% podílem ovoce neobsahují nic víc než jen čistou šťávu. Také je nemůžete skladovat nijak dlouho. Obvykle vám doma vydrží okolo dvou týdnů. Jsou chutné, zdravé a velmi husté. Neměly by obsahovat žádné chemické složky.
Do ovocných nápojů, které neobsahují 100 % ovocné šťávy, se přidávají rovněž cukry, sladidla, konzervanty, aromatické složky a barviva. Také bývají syceny oxidem uhličitým.
Koncentrát se vyrábí z čerstvě vymačkané ovocné šťávy zbavené vody. Ta je následně zmrazena a následně zase vodou rozředěna. Jeho trvanlivost je mnohem delší než u klasických 100% džusů, neboť se prodlužuje pasterizací.
Některé džusy, které mají chuť tropického ovoce, obsahují průmyslově vyráběna aromata. Na takové nápoje si dejte bedlivý pozor.
Příchuť
Mezi nejoblíbenější jednoznačně patří džusy pomerančové, jablečné či ananasové, případně multivitaminy. Velmi chutné ale bývají i zeleninové džusy.
Domácí pomerančový džus
Není nad to, připravit si čerstvý pomerančový džus doma. Přinášíme vám proto jednoduchý recept.
Co budete potřebovat?
- Vodu
- 6 pomerančů
- 1 kg krystalového cukru
- 1 lžíce kyseliny citrónové
Příprava:
- Pomeranče si oloupejte a rozkrájejte na měsíčky.
- Dejte je do papiňáku nebo obyčejného hrnce a přelijte je 1 l vody. Vařte 30 minut.
- Pomerančovou šťávu rozmixujte, přidejte do ní cukr, kyselinu citrónovou a 1 litr vody. Vše ještě deset minut povařte na mírném ohni.
- Nakonec šťávu zřeďte s 10 l vody, promíchejte a rozlijte ji do uzavíratelných lahví.
- Džus podávejte vychlazený.
Kupujete si džusy s dužinou? Před podáváním krabici pořádně protřepejte. Džusy, které obsahují dužinu, jsou plné vlákniny.
Příslušenství
Nejčastější otázky
Jde o cukr, který se do džusu dostal z ovoce. Nejde o žádný cukr navíc.
Džusy jsou pasterizovány, to znamená, že jsou tepelně upraveny. Tímto procesem se zničí bakterie i ostatní organismy, které jsou pro lidský organismus škodlivé.
Nejspíš nejde o džus, ale o ovocnou šťávu, kterou netvoří ze 100 % ovoce, ale obsahuje ho pouze 50 %.